21 вересня 2019 року набирає чинності розпорядження Нацкомфінпослуг «Про внесення змін до деяких нормативно-правові акти з питань обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», розроблене відповідно до подання МТСБУ.

Основною метою розпорядження є підвищення захисту інтересів споживачів страхових послуг по ОСАГО. Останній раз ліміти підвищувалися в лютому 2016 року.

Страхові суми (ліміти виплат) по ОСАГО підвищуються на 30%:

за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – до 130 тис. грн.
за шкоду, заподіяну життю і здоров’ю потерпілих – до 260 тис. грн.
«Завдання страхового ринку, МТСБУ, Нацкомфінпослуг – поступово забезпечити надійну і повноцінний страховий захист кожному постраждалому в ДТП, в тому числі за рахунок збільшення лімітів виплат по ОСАГО, вважає Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. – У середньостроковій перспективі ми повинні прийти до того, щоб максимальні страхові суми поетапно наблизилися до європейських стандартів, що становлять мільйони євро. Для цього необхідна модернізація законодавства в сфері ОСАГО, над чим ми ведемо роботу вже більше трьох років, найближчим часом плануємо відновити активність в цій важливій сфері ».

Розпорядженням також встановлюються нові значення коригувальних коефіцієнтів для розрахунку розміру страхових премій за договорами ОСАГО. Зокрема, було введено новий коригувальний коефіцієнт 0,9 для електромобілів і істотно переглянутий у бік підвищення коефіцієнт для транспортних засобів з іноземною реєстрацією (з 2-4 до 5-10).

Зміняться розміри коефіцієнтів системи бонус-малус: вони можуть бути як знижувальними (до 0,9), так і підвищують (до 1,8) в залежності від страхової історії конкретного клієнта. Як і раніше, страховики мають право, але не зобов’язані застосовувати систему бонус-малус.

Також були змінені принципи визначення територіального коефіцієнта: замість місця реєстрації транспортного засобу для цілей тарифікації коефіцієнт К2 буде встановлюватися за місцем реєстрації (проживання) власника транспортного засобу (фізичної особи) або місцем знаходження юридичної особи, зазначеного в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу.

Зменшено кількість тарифних зон з 7 до 6, при визначенні тарифної зони замість критерію кількості жителів у населеному пункті прямо вказані назви населених пунктів, що відносяться до тієї чи іншої зони.

Розпорядженням введений новий коригувальний коефіцієнт К8, який залежить від способу укладення договору ОСАЦВ: для договору на паперовому носії – 1,0; для електронного договору – 0,9-1.

Крім того, Нацкомфінпослуг було прийнято розпорядження №1514 від 08.08.2019, яким затверджено нові зразки ряду документів по ОСАГО:

Зразок і технічний опис поліса ОСАЦВ;
Зразок візуальної форми і технічний опис поліса ОСАЦВ, що підтверджує висновок внутрішнього електронного договору;
Зразок і технічний опис спеціального знака, що видається страхувальнику при укладенні договору
Бланки полісів ОСАГО чинного зразка можуть використовуватися до 1 березня 2020 року.